Imamo 3 nove kave!

Pripremite se na ljetne eksplozije okusa, jer smo uveli tri nove kave u našu stalnu ponudu. Gospon Kavomir i Gospođica Kavica već redovno s vremena na vrijeme mijenjaju svoj sadržaj, a sad smo odabrali i novu bezkofeinsku specialty kavu za Prvu brzinu! Sve tri kave možete isprobati i kod nas u coffee shopu na espresso aparatu.

Cover photo by Gerson Cifuentes on Unsplash

Gospon Kavomir: KENIJA KARUHIU UTHERI PB

Kenija

Photo by Nad Hemnani on Unsplash

Okus ove kave su usporedili s okusom jagoda prekrivenih čokoladom u kombinaciji s nektarinama i crnim čajem. Uzgaja se na malim farmama koje su u prosjeku manje od 1 hektara, na visini od 1700 do 1800 m nadmorske visine. Topli dani i hladne noći na tim visinama omogućuju proizvodnju slatkih i mesnatih voćki kave.

Voćke se beru ručno i dostavljaju tvornici Karuhiu Utheri, gdje se pažljivo sortiraju i odvajaju kako bi se odabrale samo one najbolje i najslađe. Nakon što je izvađena koštica tj. zrno kave, ostavlja ga se da fermentira 16 do 36 sati, a potom pere čistom vodom i stavlja na sušenje.

"PB" u nazivu kave je kratica za "peaberry", što je naziv za određeni oblik zrna kave. Peaberry kava je rezultat prirodne mutacije voćke kave. Dok se u svakom plodu obično nalaze dva zrna, voćke s mutacijom peaberry imaju samo jedno zrno. Ta zrna su okruglija, manja i nabijenija, što pridonosi ujednačenijoj boji kod prženja. Po mnogima su peaberry zrna ujedno i slađeg okusa.

Keniju Karuhiu Utheri PB možete kupiti ovdje

Gospođica Kavica: BRAZIL SÃO JOSE NATURAL

Brazil

Photo by PROJETO CAFÉ GATO-MOURISCO on Unsplash

Ova kava raste na farmama Fazende São Jose, na 950 metara nadmorske visine i karakterizira je sladak, voćni okus koji podsjeća na griotte.

Fazenda São Jose posvećena je održivom razvoju. Za uzgoj kave koriste se organska gnojiva koja kombiniraju pulpu šećerne trske i životinjsko gnojivo, dok se dobar dio farme napaja putem solarnih panela.

Ova je kava prošla tzv. prirodni proces (natural) sušenja. Ubrane se voćke kave ispiru u čistoj vodi i zatim cijele suše kako bi zrno koje se nalazi unutar voćke pokupilo okus voćne pulpe i šećera.

Brazil São Jose Natural možete kupiti ovdje

Prva brzina: MEKSIKO MWP

Pico Orizaba, Meksiko

Photo by Yitzhak Rodriguez on Unsplash

Kao što je uobičajeno u cijeloj Srednjoj i Južnoj Americi, meksička kava prolazi kroz tzv. oprani (washed) proces. Premda se pojedinosti mogu razlikovati od mjesta do mjesta, obično se iz voćke vadi zrno istoga dana kada je ubrana i potom se pohranjuje u spremnike na 12 do 18 sati kako bi došlo do fermentacije. Zrna se na kraju peru i suše.

Mountain Water Process (MWP), prema kojem ova kava nosi naziv, je metoda neizravnog izvlačenja kofeina iz kave uz pomoć čiste vode koja dolazi s najviše planine u Meksiku, Pico de Orizaba. Proces počinje kemijskom analizom kako bi se odredili optimalni uvjeti, a potom se zrna obrađuju na pari i pripremaju za ekstrakciju. U postupku ekstrakcije koristi se zasićena otopina na bazi vode koja uklanja kofein, pritom zadržavajući spojeve okusa kave netaknutima.

Meksiko MWP možete kupiti ovdje


Povezani postovi

Naše kave: Kolumbija Nariño Excelso
Naše kave: Kolumbija Nariño Excelso
Kolumbija Nariño Excelso je kava iz održivog, ekološkog i društveno odgovornog uzgoja, koja se ističe okusima naranče, citrusa i jasmina.
Read More
Kako jednostavno spakirati sve što nam treba za godišnji
Kako jednostavno spakirati sve što nam treba za godišnji
Nitko ne želi da dugo iščekivani odlazak na more bude popraćen stresom, ali planiranje i priprema za godišnji neminovno povlače za sobom neke nervoze. Stoga donosimo nekoliko savjeta kako se lakše i opuštenije pripremiti za put.
Read More
3 načina kako napraviti izvrsnu ledenu kavu
3 načina kako napraviti izvrsnu ledenu kavu
Ljeto i led ljube se slasno, dok jedan od njih ne ispari. A kad se u miks još ubaci kava, uživanje se podiže na novi nivo.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published