Imamo 3 nove kave!

Pripremite se na ljetne eksplozije okusa, jer smo uveli tri nove kave u našu stalnu ponudu. Gospon Kavomir i Gospođica Kavica već redovno s vremena na vrijeme mijenjaju svoj sadržaj, a sad smo odabrali i novu bezkofeinsku specialty kavu za Prvu brzinu! Sve tri kave možete isprobati i kod nas u coffee shopu na espresso aparatu.

Cover photo by Gerson Cifuentes on Unsplash

Gospon Kavomir: KENIJA KARUHIU UTHERI PB

Kenija

Photo by Nad Hemnani on Unsplash

Okus ove kave su usporedili s okusom jagoda prekrivenih čokoladom u kombinaciji s nektarinama i crnim čajem. Uzgaja se na malim farmama koje su u prosjeku manje od 1 hektara, na visini od 1700 do 1800 m nadmorske visine. Topli dani i hladne noći na tim visinama omogućuju proizvodnju slatkih i mesnatih voćki kave.

Voćke se beru ručno i dostavljaju tvornici Karuhiu Utheri, gdje se pažljivo sortiraju i odvajaju kako bi se odabrale samo one najbolje i najslađe. Nakon što je izvađena koštica tj. zrno kave, ostavlja ga se da fermentira 16 do 36 sati, a potom pere čistom vodom i stavlja na sušenje.

"PB" u nazivu kave je kratica za "peaberry", što je naziv za određeni oblik zrna kave. Peaberry kava je rezultat prirodne mutacije voćke kave. Dok se u svakom plodu obično nalaze dva zrna, voćke s mutacijom peaberry imaju samo jedno zrno. Ta zrna su okruglija, manja i nabijenija, što pridonosi ujednačenijoj boji kod prženja. Po mnogima su peaberry zrna ujedno i slađeg okusa.

Keniju Karuhiu Utheri PB možete kupiti ovdje

Gospođica Kavica: BRAZIL SÃO JOSE NATURAL

Brazil

Photo by PROJETO CAFÉ GATO-MOURISCO on Unsplash

Ova kava raste na farmama Fazende São Jose, na 950 metara nadmorske visine i karakterizira je sladak, voćni okus koji podsjeća na griotte.

Fazenda São Jose posvećena je održivom razvoju. Za uzgoj kave koriste se organska gnojiva koja kombiniraju pulpu šećerne trske i životinjsko gnojivo, dok se dobar dio farme napaja putem solarnih panela.

Ova je kava prošla tzv. prirodni proces (natural) sušenja. Ubrane se voćke kave ispiru u čistoj vodi i zatim cijele suše kako bi zrno koje se nalazi unutar voćke pokupilo okus voćne pulpe i šećera.

Brazil São Jose Natural možete kupiti ovdje

Prva brzina: MEKSIKO MWP

Pico Orizaba, Meksiko

Photo by Yitzhak Rodriguez on Unsplash

Kao što je uobičajeno u cijeloj Srednjoj i Južnoj Americi, meksička kava prolazi kroz tzv. oprani (washed) proces. Premda se pojedinosti mogu razlikovati od mjesta do mjesta, obično se iz voćke vadi zrno istoga dana kada je ubrana i potom se pohranjuje u spremnike na 12 do 18 sati kako bi došlo do fermentacije. Zrna se na kraju peru i suše.

Mountain Water Process (MWP), prema kojem ova kava nosi naziv, je metoda neizravnog izvlačenja kofeina iz kave uz pomoć čiste vode koja dolazi s najviše planine u Meksiku, Pico de Orizaba. Proces počinje kemijskom analizom kako bi se odredili optimalni uvjeti, a potom se zrna obrađuju na pari i pripremaju za ekstrakciju. U postupku ekstrakcije koristi se zasićena otopina na bazi vode koja uklanja kofein, pritom zadržavajući spojeve okusa kave netaknutima.

Meksiko MWP možete kupiti ovdje


Povezani postovi

Što je to fanzin i zašto mi objavljujemo jedan?
Što je to fanzin i zašto mi objavljujemo jedan?
Već više od pola godine, jednom mjesečno objavljujemo mali fanzin koji smo nazvali Fresh Brew. Što su uopće fanzini i zašto smo krenuli objavljivati svoj fanzin - saznajte u nastavku.
Read More
Delikatna umjetnost filter kave
Delikatna umjetnost filter kave
Filter kava prešla je dug put od svojih skromnih početaka s pionirskim izumom filter papira Melitte Bentz. Danas ne predstavlja samo ukusan i nijansiran način uživanja u kavi, već i potencijalni doprinos duljem i zdravijem životu.
Read More
Kako se uspješno boriti protiv proljetnog umora
Kako se uspješno boriti protiv proljetnog umora
Proljetni umor vrlo je česta pojava na prijelazu iz zime u proljeće, a manifestira se kao premorenost, usporenost i nemotiviranost. Donosimo nekoliko ideja kako se boriti protiv proljetnog umora.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published