Što je to fanzin i zašto mi objavljujemo jedan?

Već više od pola godine, jednom mjesečno objavljujemo mali fanzin koji smo nazvali Fresh Brew. Ali kad kažemo fanzin, što to uopće znači? 

U ovom digitalnom dobu, kada nam je svaka informacija onoliko daleko koliko nam je udaljen mobitel od ruku, a društveni mediji dominiraju kulturnim krajolikom, postoji nešto jedinstveno šarmantno u analognom svijetu fanzina. Ove jednostavne publikacije vlastite izrade već su desetljećima sastavni dio nišnih zajednica i supkultura, dajući prostor obožavateljima da izraze svoju strast i kreativnost.

Što su fanzini?

Fanzini (eng. fanzine je skraćenica za fan magazine) nezavisno su producirane neprofitabilne publikacije koje stvaraju entuzijasti za entuzijaste. Pokrivaju širok raspon tema, od znanstvene fantastike i stripova do glazbe, sporta i još mnogo toga. Ono što izdvaja fanzine je načelo "uradi sam" - često su ručno rađeni i fotokopirani te distribuirani putem lokalnih kanala. Kreatori, često i sami obožavatelji, koriste fanzine kao medij za dijeljenje svoje ljubavi prema određenoj temi, povezivanje s istomišljenicima i doprinos široj zajednici obožavatelja.

Korijeni fanzinske kulture

Kultura fanzina ima duboke korijene koji sežu unatrag sve do početka 20. stoljeća. Zahvaljujući obožavateljima znanstvene fantastike iz Chicaga, godine 1930. objavljen je prvi fanzin nazvan Komet. Otada su se fanzini proširili kroz razne supkulture, prilagođavajući se promjenjivim interesima i tehnologijama svojih zajednica.

Fanzini su se u Hrvatskoj pojavili u drugoj polovici 70-ih godina 20. stoljeća te su bili usko vezani uz novi val i punk supkulturu, no fanzinska je scena je bila najživlja devedesetih i dvijetisućitih. Jedan od dugovječnijih fanzina na hrvatskoj sceni je ParsekPARadoksalno SEKularno glasilo Društva za znanstvenu fantastiku SFera iz Zagreba, koje povremeno izlazi i dan danas.

Zajednica i povezivanje s istomišljenicima

Fanzini su više od običnih "uradi to sam" publikacija - oni su dokaz snage strasti i ljudske želje za povezivanjem s istomišljenicima. U svijetu kojim dominiraju masovni mediji i digitalna komunikacija, fanzinska kultura stoji kao podsjetnik da kreativnost može cvjetati i u malim razmjerima i dimenzijama, okupljajući ljude jednostavnim činom dijeljenja onoga što vole.

A upravo je to razlog zašto mi u Kavanturi stvaramo Fresh Brew. On nije samo sredstvo komunikacije i povezivanja s ljudima koji dijele naše interese, već je i mjesto gdje nesmetano i bez ustručavanja možemo dijeliti svoju strast prema kavi i "kavanskoj" kulturi.

Da, kava nam je posao, ali taj se posao razvio iz velike ljubavi prema njoj. Isto tako, Kavantura nije samo mjesto gdje radimo, nego i mjesto gdje se družimo, razvijamo nova prijateljstva i razmjenjujemo znanja. A Fresh Brew je odraz svega toga, upakiran u A4 format, isprintan, fotokopiran, izrezan i zaklaman te dostupan svakome gostu. A za one koji nisu u mogućnosti doći do nas - dostupan i u online verziji!


Povezani postovi

Kako jednostavno spakirati sve što nam treba za godišnji
Kako jednostavno spakirati sve što nam treba za godišnji
Nitko ne želi da dugo iščekivani odlazak na more bude popraćen stresom, ali planiranje i priprema za godišnji neminovno povlače za sobom neke nervoze. Stoga donosimo nekoliko savjeta kako se lakše i opuštenije pripremiti za put.
Read More
25 malih stvari koje će ti popraviti dan
25 malih stvari koje će ti popraviti dan
Nije uvijek potrebno raditi drastične poteze kako bismo postigli sreću. Ponekad je dovoljno obratiti pažnju na male stvari u životu.
Read More
Kako postići savršenu hygge atmosferu
Kako postići savršenu hygge atmosferu
Toplina doma ili okruženja u kojem se nalazite i udobni kutak u koji se možete smjestiti s omiljenom šalicom kave i knjigom, nalaze se u samoj srži hyggea.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published