Kavantura u Noći knjige 2023.

Tema ovogodišnje Noći knjige (21.-23.4.) je "Sanjaju li roboti električne knjige" te su organizatori pozvali na razmišljanje o fenomenu umjetne inteligencije. Stoga smo organizirali zanimljivu tribinu pod naslovom "Umjetna inteligencija: između SF-a i stvarnosti".

Umjetna inteligencija je tema koja je već dugo prisutna u znanstvenoj fantastici. Međutim, u posljednjih nekoliko desetljeća, tehnologija se razvila do te mjere da su neke ideje iz SF-a postale stvarnost. Danas imamo autonomne automobile, digitalne asistente, robotsku kirurgiju i druge primjene umjetne inteligencije koje su nekad bile nezamislive.

Međutim, i dalje postoje mnoga pitanja i izazovi koji su ostali neriješeni, poput etičkih dilema, utjecaja na radna mjesta i sigurnosti sustava. Kroz razgovor s dvojicom stručnjaka – jedan za znanstvenu fantastiku, a drugi za umjetnu inteligenciju – voditeljica tribine Mihaela Marija Perković istražuje kako se umjetna inteligencija kreće između fikcije i stvarnosti te koje su njezine mogućnosti i ograničenja u suvremenom svijetu.

Dalibor Perković je doktor fizike i nagrađivani SF pisac te dugogodišnji SF fan dobro upoznat kako sa stranom, tako i s domaćom SF produkcijom. Nasuprot njemu govorit će Fran Jurišić, također SF fan koji se profesionalno bavi umjetnom inteligencijom te je između ostalog radio na detekciji prometnih znakova, afektivnom računarstvu te detekciji i analizi zloćudnog softvera. Voditeljica Mihaela Marija Perković osim pisanjem i življenjem SF-a, bavi se prevođenjem, plesanjem, planinarenjem i pub kvizovima.

Vidimo se u petak 21.4.2023. u 20:00 sati u Kavanturi!


Povezani postovi

Radionice pisanja u Kavanturi
Radionice pisanja u Kavanturi
Imamo vrlo uzbudljive vijesti za sve ljubitelje pisanja! Svake srijede u srpnju održavat ćemo inspirativne radionice pisanja koje će vam pružiti priliku da razvijete svoje vještine, istražite kreativne koncepte i proširite svoje literarne horizonte.
Read More
Najbolje knjige o kavi
Najbolje knjige o kavi
Knjige s kavom u glavnoj ulozi, koji će biti savršeno društvo na plaži, uz bazen, na klupici u parku ili u omiljenom kafiću.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published