Naše kave: Kolumbija Nariño Excelso

Trenutno je u našoj ponudi izvanredna kava Kolumbija Nariño Excelso, koju možete isprobati u coffee shopu Kavantura ili kupiti u vrećicama, upakiranu kao Gospon Kavomir. Kolumbija Nariño Excelso je kava iz održivog, ekološkog i društveno odgovornog uzgoja, koja se ističe okusima naranče, citrusa i jasmina te je svijetlo pržena.

Kolumbija

Čarobni Nariño

Ova kava raste u čarobnom departmanu Nariño, čije duboke udoline oduzimaju dah. Nariño se nalazi na jugozapadu Kolumbije te graniči s Pacifikom na zapadu i Ekvadorom na jugu, a većina je stanovništva smještena na vulkanskoj visoravni, na nadmorskoj visini od 1500 metara.

Departman je dobio ime prema Antoniju Nariñu (punim imenom Antonio Amador José de Nariño y Álvarez del Casal), znamenitom kolumbijskom domoljubu i jednom od prvih zagovornika ljudskih prava u Latinskoj Americi. Za čak 92% ukupnih prihoda u Nariñu odgovorna je kava.

Antonio Nariño

Posebna pažnja posvećena kavi

Više od pola milijuna obitelji u Kolumbiji živi od proizvodnje kave. Većina proizvođača posjeduje mala imanja (60% proizvodnje u zemlji dolazi s farmi ispod 5 hektara) te sami prerađuju kavu.

Farme kave u Nariñu najmanje se u Kolumbiji: u prosjeku se pružaju na manje od jednog hektara. Budući da farmeri rade na tako malim komadima zemlje, uvelike ovise o prihodu od uzgoja kave te su intenzivno posvećeni poboljšanju kvalitete i prinosa. Proizvodnja specialty kave u Nariñu zanatski je proces koji vodi uzgajivač kave, njegova obitelj i drugi članovi zajednice s kojima dijele posao.

Departman Nariño

Kada se pažljivom uzgoju pribroje smještaj u blizini ekvatora, vulkansko tlo i nadmorska visina, te topli dani i hladne noći, koji pružaju savršene uvjete za uzgoj izvanredne kave, rezultat su jedni od najkompleksnijih profila kave koje Kolumbija pruža.

Kolumbija Nariño Excelso

NAPOMENA: Kako s vremena na vrijeme mijenjamo kavu koja je u ponudi, ova kava više nije dostupna.


Povezani postovi

Što je to fanzin i zašto mi objavljujemo jedan?
Što je to fanzin i zašto mi objavljujemo jedan?
Već više od pola godine, jednom mjesečno objavljujemo mali fanzin koji smo nazvali Fresh Brew. Što su uopće fanzini i zašto smo krenuli objavljivati svoj fanzin - saznajte u nastavku.
Read More
Delikatna umjetnost filter kave
Delikatna umjetnost filter kave
Filter kava prešla je dug put od svojih skromnih početaka s pionirskim izumom filter papira Melitte Bentz. Danas ne predstavlja samo ukusan i nijansiran način uživanja u kavi, već i potencijalni doprinos duljem i zdravijem životu.
Read More
Imamo 3 nove kave!
Imamo 3 nove kave!
Gospon Kavomir i Gospođica Kavica već redovno s vremena na vrijeme mijenjaju svoj sadržaj, a sad smo odabrali i novu bezkofeinsku specialty kavu za Prvu brzinu!
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published