Naše kave: Kolumbija Nariño Excelso

Trenutno je u našoj ponudi izvanredna kava Kolumbija Nariño Excelso, koju možete isprobati u coffee shopu Kavantura ili kupiti u vrećicama, upakiranu kao Gospon Kavomir. Kolumbija Nariño Excelso je kava iz održivog, ekološkog i društveno odgovornog uzgoja, koja se ističe okusima naranče, citrusa i jasmina te je svijetlo pržena.

Kolumbija

Čarobni Nariño

Ova kava raste u čarobnom departmanu Nariño, čije duboke udoline oduzimaju dah. Nariño se nalazi na jugozapadu Kolumbije te graniči s Pacifikom na zapadu i Ekvadorom na jugu, a većina je stanovništva smještena na vulkanskoj visoravni, na nadmorskoj visini od 1500 metara.

Departman je dobio ime prema Antoniju Nariñu (punim imenom Antonio Amador José de Nariño y Álvarez del Casal), znamenitom kolumbijskom domoljubu i jednom od prvih zagovornika ljudskih prava u Latinskoj Americi. Za čak 92% ukupnih prihoda u Nariñu odgovorna je kava.

Antonio Nariño

Posebna pažnja posvećena kavi

Više od pola milijuna obitelji u Kolumbiji živi od proizvodnje kave. Većina proizvođača posjeduje mala imanja (60% proizvodnje u zemlji dolazi s farmi ispod 5 hektara) te sami prerađuju kavu.

Farme kave u Nariñu najmanje se u Kolumbiji: u prosjeku se pružaju na manje od jednog hektara. Budući da farmeri rade na tako malim komadima zemlje, uvelike ovise o prihodu od uzgoja kave te su intenzivno posvećeni poboljšanju kvalitete i prinosa. Proizvodnja specialty kave u Nariñu zanatski je proces koji vodi uzgajivač kave, njegova obitelj i drugi članovi zajednice s kojima dijele posao.

Departman Nariño

Kada se pažljivom uzgoju pribroje smještaj u blizini ekvatora, vulkansko tlo i nadmorska visina, te topli dani i hladne noći, koji pružaju savršene uvjete za uzgoj izvanredne kave, rezultat su jedni od najkompleksnijih profila kave koje Kolumbija pruža.

Kolumbija Nariño Excelso

NAPOMENA: Kako s vremena na vrijeme mijenjamo kavu koja je u ponudi, ova kava više nije dostupna.


Povezani postovi

Naša najbolja kava do sada: Kenija Kagumo AA Microlot
Naša najbolja kava do sada: Kenija Kagumo AA Microlot
Po prvi put u našoj ponudi imamo tzv. microlot kavu (kavu uzgojenu na mikroparceli). Microlotovi su posebni nasadi kave, odabrani zbog svoje visoke kvalitete i jedinstvenog profila okusa. 
Read More
Tko je Maida, autorica etikete za našu novu kavu Kavasutra?
Tko je Maida, autorica etikete za našu novu kavu Kavasutra?
Željeli smo vam predstaviti svestranu Maidu Srabović, autoricu ilustracije na etiketi za novu kavu Kavasutra, pa smo joj postavili par pitanja.
Read More
Kako jednostavno spakirati sve što nam treba za godišnji
Kako jednostavno spakirati sve što nam treba za godišnji
Nitko ne želi da dugo iščekivani odlazak na more bude popraćen stresom, ali planiranje i priprema za godišnji neminovno povlače za sobom neke nervoze. Stoga donosimo nekoliko savjeta kako se lakše i opuštenije pripremiti za put.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published