Žene u svijetu kave

Globalna industrija kave, jednog od najpopularnijih napitaka na svijetu, izravno ili neizravno zapošljava preko 120 milijuna ljudi. U proizvodnji kave žene igraju ključnu ulogu, međutim unatoč toj činjenici, još uvijek postoji neravnopravnost između muškaraca i žena u samoj industriji.

Posljednjih godina sve više raste spoznaja o važnosti rodne ravnopravnosti u industriji kave, a mnoge organizacije i tvrtke rade na rješavanju rodno uvjetovanih prepreka i na promicanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru. Ti napori uključuju programe koji pružaju obuku i resurse uzgajivačicama kave te nastojanja da se poveća zastupljenost žena na vodećim pozicijama u industriji.

Povodom Međunarodnog dana žena donosimo nekoliko zanimljivosti i podatke o ulozi žena u svjetskoj industriji kave.

  • U zemljama u kojima se proizvodi kava, žene često obavljaju do 70% rada vezanog za uzgoj i preradu kave. Ta brojka uključuje samozaposlene voditeljice farmi kave, plaćenu i neplaćenu radnu snagu na obiteljskim farmama te poljoprivredne radnice.

 

  • Unatoč njihovom značajnom doprinosu, žene u industriji kave često se suočavaju s preprekama temeljenima na rodu, koje ograničavaju njihove ekonomske mogućnosti i pristup resursima poput zemljišta, kredita i obrazovanja. U opskrbnom lancu industrije kave, žene su premalo zastupljene na ključnim pozicijama odlučivanja, uključujući vlasništvo, upravljanje i vodeće uloge. Prema istraživanju koje je 2020. provela Međunarodna organizacija za kavu, žene čine samo 25% vodećih pozicija u tvrtkama koje se bave kavom i samo 14% članova uprava.

 

  • SOPPEXCCA (Nikaragva), ​Cafe Femenino (Peru, Kolumbija, Nikaragva i dr.), ​Muungano (Kongo), ​Las Hermanas (Salvador) i CEMCAVIR (Peru) samo su neke od mnogih zadruga za kavu koje vode žene diljem svijeta. Ove zadruge ženama pružaju priliku da steknu ekonomsku neovisnost, poboljšaju život i imaju veću kontrolu nad proizvodnjom kave.

 

  • Prva žena koja je osvojila Svjetsko barista prvenstvo bila je Poljakinja ​Agnieszka Rojewska 2018. godine. I sljedeće je godine prvenstvo osvojila žena, Jooyeon Jeon iz Južne Koreje.

 

  • Svjetsko AeroPress prvenstvo odvija se od 2008. godine i ima već 6 osvjajačica titule: Marie Hagemeister (2010.), Charlene de Buysere (2012.), Paulinu Miczku (2017.), Carolinu Garay (2018.), Wendelien van Bunnik (2019.) i Jibbi Little (2022.).

 

Sretan Međunarodni dan žena!


Povezani postovi

Naša najbolja kava do sada: Kenija Kagumo AA Microlot
Naša najbolja kava do sada: Kenija Kagumo AA Microlot
Po prvi put u našoj ponudi imamo tzv. microlot kavu (kavu uzgojenu na mikroparceli). Microlotovi su posebni nasadi kave, odabrani zbog svoje visoke kvalitete i jedinstvenog profila okusa. 
Read More
Delikatna umjetnost filter kave
Delikatna umjetnost filter kave
Filter kava prešla je dug put od svojih skromnih početaka s pionirskim izumom filter papira Melitte Bentz. Danas ne predstavlja samo ukusan i nijansiran način uživanja u kavi, već i potencijalni doprinos duljem i zdravijem životu.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published