Delikatna umjetnost filter kave

Posljednjih je godina svijet kave doživio nevjerojatnu transformaciju. Prošli su dani kada je pojam filter kave prizivao slike jednostavne šalice crne kave iz američke zalogajnice koja se nadopunjuje bez traženja. Danas je filter kava evoluirala u pravu pravcatu umjetnost te je popularna među znalcima zbog razotkrivanja delikatnih nota okusa u kavi.

U ovom tekstu istražit ćemo fascinantno putovanje filter kave, od njezina izuma do novootkrivenih zdravstvenih dobrobiti i izvrsnih okusa koje pruža.

Genijalni izum papirnatog filtera za kavu

Godine 1908. njemačka domaćica po imenu Melitta Bentz zauvijek je promijenila način na koji kuhamo kavu. Frustrirana zbog zrnaste teksture taloga kave u šalici, uzela je stvari u svoje ruke. Melitta je istrgnula malo upijajućeg papira iz sinove bilježnice, dodala mljevenu kavu i vruću vodu i na taj način pokrenula revoluciju u pripremi kave. Njezin izum, papirnati filter za kavu, postavio je temelje za sofisticirani svijet filter kave kakav poznajemo danas. Njezin rad ne samo da je transformirao kuhanje kave, već je poslužio i kao dokaz genijalnosti žena na polju inovacija.

 

 

Filter kava: put do dugovječnosti

Nedavna istraživanja bacila su novo svjetlo na zdravstvene dobrobiti filter kave. Dugoročna studija objavljena u časopisu European Journal of Preventive Cardiology otkrila je vezu između metoda kuhanja kave, zdravlja srca i dugovječnosti. Nefiltrirana kava sadrži tvari koje mogu povećati razinu kolesterola u krvi, što potencijalno može dovesti do srčanog udara i prerane smrti. Međutim, korištenje filtera, poput papirnatog filtera, uklanja te štetne spojeve i čini filtriranu kavu izborom zdravim za srce.

 

 

Studija je pokazala da su oni koji su konzumirali jednu do četiri šalice filtrirane kave dnevno imali najnižu stopu smrtnosti, naglašavajući potencijalne prednosti ovog napitka za produljenje života.

Razotkrivanje okusa filter kave

Jedan od aspekata filter kave koji najviše zadivljuje je njezina sposobnost da prikaže zamršene okuse skrivene unutar zrna kave. Za razliku od drugih metoda kuhanja koje mogu prikriti pravu bit zrna, filter kava ima manje kiselosti, dopuštajući izvornim okusima da zablistaju. To rezultira šalicom kave s delikatnim notama, suptilnom kiselošću i čistim, dosljednim profilom okusa.

 

 

Crna filter kava posebno se ističe svojom lakoćom ispijanja i sposobnošću da izvuče suptilne okuse iz različitih zrna. Dok se espresso često povezuje s intenzivnim okusom, filter kava zapravo ima veći udio kofeina. Produljeno vrijeme kuhanja filter kave izvlači više prirodnih ulja i kofeina iz zrna, pružajući solidnu dozu kofeina bez ugrožavanja okusa.

Kod nas u Kavanturi možete uživati u raznim filter kavama, od svima omiljenih AeroPressa (naš glavni barista Dejan Ganžulić je prvi i za sada jedini hrvatski prvak u AeroPressu!) i V60 do sofisticiranog Chemexa, a ove aparate možete ujedno i kupiti u našem web shopu ili u trgovini u sklopu coffee shopa.

A svakog vikenda uživamo i u kavama pripremljenima Moccamasterom, vrhunskim poluautomatskim aparatom za filter kavu izrađenim u Nizozemskoj od recikliranih ili biorazgradivih materijala.


Povezani postovi

Kako reciklirati talog od kave
Kako reciklirati talog od kave
Povodom Svjetskog dana recikliranja, koji se obilježava 18.3., donosimo vam nekoliko ideja kako reciklirati talog od kave.
Read More
Žene u svijetu kave
Žene u svijetu kave
Globalna industrija kave, jednog od najpopularnijih napitaka na svijetu, izravno ili neizravno zapošljava preko 120 milijuna ljudi. U proizvodnji kave žene igraju ključnu ulogu, međutim unatoč toj činjenici, još uvijek postoji neravnopravnost između
Read More
Naša najbolja kava do sada: Kenija Kagumo AA Microlot
Naša najbolja kava do sada: Kenija Kagumo AA Microlot
Po prvi put u našoj ponudi imamo tzv. microlot kavu (kavu uzgojenu na mikroparceli). Microlotovi su posebni nasadi kave, odabrani zbog svoje visoke kvalitete i jedinstvenog profila okusa. 
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published