Kako napraviti kavu: AeroPress

AeroPress je vrlo jednostavan za korištenje i njime se može lako napraviti vrhunska kava, a kako je izrađen od plastike, vrlo je zahvalan za putovanja. U svijetu je AeroPress toliko popularan da od 2008. godine postoji svjetsko prvenstvo u AeroPressu.

Diljem interneta mogu se naći brojni recepti za pripremu AeroPressa, a ako želite biti u potpunosti zadovoljni, za AeroPress nije preporučeno koristiti bilo koju kavu. Najbolje je koristiti kave koje su svježe pržene za pripremu filter kava, tj. svjetlije pržene kave.

Što nam je potrebno za pripremu kave AeroPressom:

1. Treba paziti da je AeroPress u potpunosti suh prije korištenja. Stavite AeroPress naopačke na vagu, a potom ubacite 15 grama kave mljevene za filter kave. Protresite AeroPress kako bi se kava ravnomjerno rasporedila. 

2. U posudu za vodu uliti vodu zagrijanu na 94 stupnja. Dostatno će biti 350 grama vode.

3. Resetirati vagu da bude na nuli, startati štopericu i uliti malo vode tek toliko da prekrije kavu. Potom miješalicom promiješajte kavu tri puta u krug i nadolijte vode da ukupna masa bude 200 grama. Ponovno promiješajte tri puta u smjeru naprijed nazad i ostavite kavu na miru dok ne prođe na satu 70 sekundi.

4. Za to vrijeme, uzmite papir za filter i stavite ga na držač filtera, te ga zalijte polagano ostatkom vode u trajanju od 10 sekundi.

5. Kad prođe 70 sekundi, stavite držač filtera na AeroPress i pažljivo ga zatvorite.

6. Okrenite AeroPress na pravu stranu i stavite ga na AeroPressov lijevak kojeg ćete staviti na prikladnu čašu ili posudu. Krenite pritiskati AeroPress u trajanju od dvadesetak sekundi.

7. Kada ste istisnuli svu kavu, AeroPress otvorite i istisnite filter i kavu u smeće. AeroPress rastavite i isperite ga vodom.

8. Uživajte u AeroPressu!


Povezani postovi

Kako napraviti kavu: V60
Kako napraviti kavu: V60
V60 je uz Aeropress najpopularniji način pripremanja filter kave, a napravila ga je poznata japanska tvrtka Hario, čiji je V60 ujedno i najpoznatiji proizvod.
Read More
Kako napraviti kavu: turska kava
Kako napraviti kavu: turska kava
U Hrvatskoj imamo tisuće i tisuće kafića u kojima se svakodnevno i natenane ispija kava pripremljena pomoću espresso aparata. Pa ipak, espresso nije omiljeni način kavopijanja u Hrvatskoj, nego je to još uvijek tradicionalna turska kava.
Read More
Kako napraviti kavu: moka
Kako napraviti kavu: moka
Nakon turske, najpopularniji način kuhanja kave u Hrvatskoj i diljem Europe je pomoću moke. Naučite kuhati moku tako da svaki put dobijete savršenu šalicu kave.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published