Kako napraviti kavu: french press

Jedan od najjednostavnijih načina pripreme kave je pomoću french pressa s kojim za manje od 10 minuta možete napraviti odličnu filter kavu.

Povijest french pressa kreće 1852. godine kada su Francuzi Mayer i Delforge osmislili prvu napravu sličnu današnjem french pressu. Nakon nekoliko preinaka, Švicarac Faliero Bondanini 1958. godine je napravio french press kakvog danas koristimo. Njegov naziv aparata je bio chambord, a kasnije je u Francuskoj aparat dobio naziv kafetijera.

Za pripremu kave french pressom potrebno nam je sljedeće:

1. Zagrijte french press vrlo vrućom vodom.

2. Izvažite 15 grama kave i krupno je sameljite. Vrlo je bitno da kava bude krupnije samljevena, jer sitno mljevenje može rezultirati gorkom kavom.

french press

3. Zagrijani french press stavite na vagu i ubacite u njega samljevenu kavu. Vagu resetirajte i zalijte kavu s 240 ml vode. Prvo ulijte onoliko vode koliko je potrebno da prekrije kavu te promiješajte miješalicom. Potom dolijte ostatak vode. Upalite timer čim ste dodali svu vodu u kavu. Pri ulijevanju vode treba pripaziti da je sva kava potopljena.

french press

4. Stavite poklopac/filter od french pressa na površinu kave i ostavite da odstoji 4 do 5 minuta.

french press

5. Nakon što je kava odležala, pritisnite filter do kraja i odmah poslužite kavu u šalice. Treba obavezno izbjegavati da kava stoji duže od predviđenog u french pressu, da se izbjegne gorčina.

french press

6. Uživajte u french press filter kavi!

"Za mene, miris tek pripremljene kave je jedan od najboljih izuma na svijetu."
(Hugh Jackman)


Povezani postovi

Kako napraviti kavu: turska kava
Kako napraviti kavu: turska kava
U Hrvatskoj imamo tisuće i tisuće kafića u kojima se svakodnevno i natenane ispija kava pripremljena pomoću espresso aparata. Pa ipak, espresso nije omiljeni način kavopijanja u Hrvatskoj, nego je to još uvijek tradicionalna turska kava.
Read More
Kako napraviti kavu: moka
Kako napraviti kavu: moka
Nakon turske, najpopularniji način kuhanja kave u Hrvatskoj i diljem Europe je pomoću moke. Naučite kuhati moku tako da svaki put dobijete savršenu šalicu kave.
Read More
Delikatna umjetnost filter kave
Delikatna umjetnost filter kave
Filter kava prešla je dug put od svojih skromnih početaka s pionirskim izumom filter papira Melitte Bentz. Danas ne predstavlja samo ukusan i nijansiran način uživanja u kavi, već i potencijalni doprinos duljem i zdravijem životu.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published