Kako napraviti kavu: french press

Jedan od najjednostavnijih načina pripreme kave je pomoću french pressa s kojim za manje od 10 minuta možete napraviti odličnu filter kavu.

Povijest french pressa kreće 1852. godine kada su Francuzi Mayer i Delforge osmislili prvu napravu sličnu današnjem french pressu. Nakon nekoliko preinaka, Švicarac Faliero Bondanini 1958. godine je napravio french press kakvog danas koristimo. Njegov naziv aparata je bio chambord, a kasnije je u Francuskoj aparat dobio naziv kafetijera.

Za pripremu kave french pressom potrebno nam je sljedeće:

1. Zagrijte french press vrlo vrućom vodom.

2. Izvažite 15 grama kave i krupno je sameljite. Vrlo je bitno da kava bude krupnije samljevena, jer sitno mljevenje može rezultirati gorkom kavom.

french press

3. Zagrijani french press stavite na vagu i ubacite u njega samljevenu kavu. Vagu resetirajte i zalijte kavu s 240 ml vode. Prvo ulijte onoliko vode koliko je potrebno da prekrije kavu te promiješajte miješalicom. Potom dolijte ostatak vode. Upalite timer čim ste dodali svu vodu u kavu. Pri ulijevanju vode treba pripaziti da je sva kava potopljena.

french press

4. Stavite poklopac/filter od french pressa na površinu kave i ostavite da odstoji 4 do 5 minuta.

french press

5. Nakon što je kava odležala, pritisnite filter do kraja i odmah poslužite kavu u šalice. Treba obavezno izbjegavati da kava stoji duže od predviđenog u french pressu, da se izbjegne gorčina.

french press

6. Uživajte u french press filter kavi!

"Za mene, miris tek pripremljene kave je jedan od najboljih izuma na svijetu."
(Hugh Jackman)


Povezani postovi

Kako napraviti kavu: AeroPress
Kako napraviti kavu: AeroPress
AeroPress je vrlo jednostavan za korištenje i njime se može lako napraviti vrhunska kava. U svijetu je AeroPress toliko popularan da od 2008. godine postoji svjetsko prvenstvo u AeroPressu.
Read More
Kako napraviti kavu: turska kava
Kako napraviti kavu: turska kava
U Hrvatskoj imamo tisuće i tisuće kafića u kojima se svakodnevno i natenane ispija kava pripremljena pomoću espresso aparata. Pa ipak, espresso nije omiljeni način kavopijanja u Hrvatskoj, nego je to još uvijek tradicionalna turska kava.
Read More
Kako napraviti kavu: moka
Kako napraviti kavu: moka
Nakon turske, najpopularniji način kuhanja kave u Hrvatskoj i diljem Europe je pomoću moke. Naučite kuhati moku tako da svaki put dobijete savršenu šalicu kave.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published