Kako napraviti kavu: moka

Nakon turske, najpopularniji način kuhanja kave u Hrvatskoj i diljem Europe je pomoću moke. Davne 1933. godine talijanski izumitelj Luigi De Ponti napravio je prvu moku po narudžbi Alfonsa Bialettija. Njen je dizajn bio toliko upečatljiv da se razni modeli moke danas nalaze po brojnim muzejima diljem svijeta. Moka se proizvodi u brojnim veličinama, od jedne do osamnaest doza, a da biste dobili kavu iz moke odličnog okusa, potrebno je samo uložiti malo truda i imati kvalitetnu kavu.

Što nam je potrebno za pripremu moke:

1. Zagrijte vodu sve dok ne zavrije. Vodu možete zagrijati grijačem ili jednostavno stavite donji spremnik moke napunjen vodom da se grije. Voda za moku se koristi vruća jer bi inače kava imala gorak i zapržen okus.

2. Dok se grije voda, možete samljeti kavu. Sameljite je nešto krupnije nego što je meljete za espresso. Izbjegavajte korištenje sitno mljevene kave jer će takva kava biti prejaka i gorka. U slučaju da ne posjedujete mlinac, onda pokušajte ne kupovati prevelike količine mljevene kave jer će inače kava ishlapjeti.

3. Vruću vodu ulijte u donji spremnik moke, sve do ispod ventila. Stavite košaricu filtera u spremnik s vodom i napunite je kavom do vrha košarice. Kavu nemojte stiskati, već samo prstom prijeđite preko vrha košarice kako biste izravnali kavu.

4. Sastavite kompletnu moku kako bi mogli početi kuhati kavu. Kad zavrćete moku, slobodno je jače stisnite. Pazite na donji spremnik moke jer je vruć.

5. Stavite moku da se grije. Kako biste dobili savršenu kavu, ne biste je trebali kuhati na najjačoj vatri. Kada voda u donjem spremniku moke dođe do trenutka vrenja, tada pritisak potisne kavu polako u gornji spremnik.

6. Držite poklopac moke otvorenim kako biste mogli promatrati kako kava curi u gornji spremnik. Kad je kava pri kraju, postat će žute boje i tada je vrijeme da moku maknete s vatre.

7. Položite moku na hladni ručnik ili pustite hladnu vodu iz slavine preko donjeg spremnika da spriječite daljnje curenje kave.

8. Poslužite i uživajte!


Povezani postovi

3 načina kako napraviti izvrsnu ledenu kavu
3 načina kako napraviti izvrsnu ledenu kavu
Ljeto i led ljube se slasno, dok jedan od njih ne ispari. A kad se u miks još ubaci kava, uživanje se podiže na novi nivo.
Read More
Kako napraviti kavu: french press
Kako napraviti kavu: french press
Jedan od najjednostavnijih načina pripreme kave je pomoću french pressa s kojim za manje od 10 minuta možete napraviti odličnu filter kavu.
Read More
Kako napraviti ledenu kavu pomoću Hario V60 Ice Coffee Makera
Kako napraviti ledenu kavu pomoću Hario V60 Ice Coffee Makera
Kako biste brzo dobili odličnu ledenu kavu, Hario je osmislio jednostavni način pripreme gdje se vruća kava direktno slijeva na led. Zbog toga kava na kraju nema puno gorčine koja bi inače nastala da smo vruću kavu naknadno hladili s ledom.
Read More

1 comment

Ino Zeljak

<3 <3 <3

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published