Kako napraviti kavu: turska kava

U Hrvatskoj imamo tisuće i tisuće kafića u kojima se svakodnevno i natenane ispija kava pripremljena pomoću espresso aparata. Pa ipak, espresso nije omiljeni način kavopijanja u Hrvatskoj, nego je to još uvijek tradicionalna turska kava.

Davne 1555. godine kad su dva jemenska trgovca donijela kavu u Istanbul, Turci su se istog trenutka zaljubili u kavu. Za turske je sultane u početku postojala ceremonija kave, za koju je četrdesetak osoba pripremalo kavu. Prvi profesionalci industrije kave bili su "kahveci usta", preteča današnjih barista, dok su Turkinje čak imale pravo na razvod ako im muževi nisu omogućili ispijanje kave.

Kava je u Tuskoj postala način života, što se je kasnije proširilo diljem njihovog carstva. U našim je krajevim turska kava neprikosnoveni vladar pripreme kave kod kuće. Postoje razni recepti, a mi smo pripremili vodič za jedan od tradicionalnih načina pripreme turske kave.

Što nam je potrebno za pripremu turske kave:

1. Ulijte hladnu vodu u džezvu. Ako možete, koristite filtriranu vodu kako bi okus kave bio bolji.

2. Na površinu hladne vode stavite onoliko žličica mljevene kave koliko inače stavljate. Kod naše Kahvesi, mješavine triju visokokvalitetnih kava, potrebno je staviti jednu žlicicu više nego kod komercijalnih kava, a razlog je razlika u količini kofeina. Kahvesi zbog specijalitetnih kava od kojih se sastoji, ima manje kofeina, međutim manjak kofeina nadoknađuje čarobnim okusima i aromama te svojom kvalitetom. Kad stavljate kavu na vodu, nemojte miješati! Koristite vrlo sitno mljevenu kavu, po mogućnosti srednje prženu.

4. Upalite plamenik i podesite srednju jačinu, a potom stavite džezvu na plamen.

5. Ako ne možete piti kavu bez šećera, onda je ovo trenutak da, otprilike munutu nakon stavljanja džezve na plamen, stavite šećer. I dalje nemojte miješati kavu! Naša je preporuka da se kava pije čista, bez šećera, jer on u potpunosti mijenja prekrasne arome kave.

6. Kad kava potone u vodu, vrijeme je da je napokon promiješate.

7. Kad se počne stvarati kruna, smanjite plamenik i pričekajte da se još malo podigne kava. Kava nikako ne smije zakuhati. Što je krema deblja i čvršća, to će kava biti ukusnija. Kad se kava počne dizati, ugasite plamenik.

8. Ostavite kavu da odstoji otprilike dvije minute kako bi se talog spustio, a potom je pažljivo nalijte u šalice. Nemojte miješati kavu u šalicama kako ne biste podizali talog s dna šalice.

9. Poslužite i uživajte!


Povezani postovi

Kako napraviti kavu: moka
Kako napraviti kavu: moka
Nakon turske, najpopularniji način kuhanja kave u Hrvatskoj i diljem Europe je pomoću moke. Naučite kuhati moku tako da svaki put dobijete savršenu šalicu kave.
Read More
3 načina kako napraviti izvrsnu ledenu kavu
3 načina kako napraviti izvrsnu ledenu kavu
Ljeto i led ljube se slasno, dok jedan od njih ne ispari. A kad se u miks još ubaci kava, uživanje se podiže na novi nivo.
Read More
Kako napraviti kavu: french press
Kako napraviti kavu: french press
Jedan od najjednostavnijih načina pripreme kave je pomoću french pressa s kojim za manje od 10 minuta možete napraviti odličnu filter kavu.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published