Kako napraviti kavu: V60

V60 je uz Aeropress najpopularniji način pripremanja filter kave, a napravila ga je poznata japanska tvrtka Hario, čiji je V60 ujedno i najpoznatiji proizvod. Može biti napravljen od četiri različita materijala: keramike, plastike, stakla i metala.

Ime mu dolazi od pojma “vektor 60”. Kut ne iznosi slučajno baš 60 stupnjeva: on omogućava vodi da teče prema sredini produžujući vrijeme kontakta. Rebra na unutarnjoj strani V60 omogućuju izlazak zraka čime se povećava obujam kave.

Što nam je potrebno za pripremu kave pomoću V60:

1. Stavite Hario V60 na vrč u koji će ići kava. U V60 stavite filter kojeg je potrebno zaliti vodom kako bi eliminirali okus papira i kako bi se V60 i vrč zagrijali. Vodu je prethodno potrebno zagrijati na temperaturu od oko 94 stupnjeva. Nakon što se V60 i vrč zagriju možete odbaciti vodu.

2. Sameljite 23 grama kave, mljeveno finije nego za druge filter kave. Protresite V60 kako bi se kava ravnomjerno rasporedila. Na vagu stavite vrč, a na vrč stavite V60. Upalite vagu.

3. Zalijte kavu vodom tek toliko da voda prekrije svu kavu. Za to je potrebno otprilike 50 grama vode. Pustite da kava cvijeta 20 sekundi. Vidjet ćete kako kava ispušta plinove i kako raste te se pojavljuju mjehurići.

4. Nakon 20 sekundi, krenite zalijevati kavu sporim neprekidnim tokom u smjeru suprotno od kazaljke na satu sve dok vaga ne pokaže 380 grama. Ovisno o brzini ulijevanja, možda ćete trebati stati s ulijevanjem vode dok kava iscuri, kako bi se moglo nesmetano nastaviti s ulijevanjem. Kad vrijeme dođe na 3 minute i 30 sekundi, trebali biste imati barem 350 mililitara kave u vrču.

5. Uživajte u prekrasno pripremljenoj V60 kavi!


Povezani postovi

3 načina kako napraviti izvrsnu ledenu kavu
3 načina kako napraviti izvrsnu ledenu kavu
Ljeto i led ljube se slasno, dok jedan od njih ne ispari. A kad se u miks još ubaci kava, uživanje se podiže na novi nivo.
Read More
Kako napraviti kavu: french press
Kako napraviti kavu: french press
Jedan od najjednostavnijih načina pripreme kave je pomoću french pressa s kojim za manje od 10 minuta možete napraviti odličnu filter kavu.
Read More
Kako napraviti ledenu kavu pomoću Hario V60 Ice Coffee Makera
Kako napraviti ledenu kavu pomoću Hario V60 Ice Coffee Makera
Kako biste brzo dobili odličnu ledenu kavu, Hario je osmislio jednostavni način pripreme gdje se vruća kava direktno slijeva na led. Zbog toga kava na kraju nema puno gorčine koja bi inače nastala da smo vruću kavu naknadno hladili s ledom.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published