Kako napraviti kavu: V60

V60 je uz Aeropress najpopularniji način pripremanja filter kave, a napravila ga je poznata japanska tvrtka Hario, čiji je V60 ujedno i najpoznatiji proizvod. Može biti napravljen od četiri različita materijala: keramike, plastike, stakla i metala.

Ime mu dolazi od pojma “vektor 60”. Kut ne iznosi slučajno baš 60 stupnjeva: on omogućava vodi da teče prema sredini produžujući vrijeme kontakta. Rebra na unutarnjoj strani V60 omogućuju izlazak zraka čime se povećava obujam kave.

Što nam je potrebno za pripremu kave pomoću V60:

1. Stavite Hario V60 na vrč u koji će ići kava. U V60 stavite filter kojeg je potrebno zaliti vodom kako bi eliminirali okus papira i kako bi se V60 i vrč zagrijali. Vodu je prethodno potrebno zagrijati na temperaturu od oko 94 stupnjeva. Nakon što se V60 i vrč zagriju možete odbaciti vodu.

2. Sameljite 23 grama kave, mljeveno finije nego za druge filter kave. Protresite V60 kako bi se kava ravnomjerno rasporedila. Na vagu stavite vrč, a na vrč stavite V60. Upalite vagu.

3. Zalijte kavu vodom tek toliko da voda prekrije svu kavu. Za to je potrebno otprilike 50 grama vode. Pustite da kava cvijeta 20 sekundi. Vidjet ćete kako kava ispušta plinove i kako raste te se pojavljuju mjehurići.

4. Nakon 20 sekundi, krenite zalijevati kavu sporim neprekidnim tokom u smjeru suprotno od kazaljke na satu sve dok vaga ne pokaže 380 grama. Ovisno o brzini ulijevanja, možda ćete trebati stati s ulijevanjem vode dok kava iscuri, kako bi se moglo nesmetano nastaviti s ulijevanjem. Kad vrijeme dođe na 3 minute i 30 sekundi, trebali biste imati barem 350 mililitara kave u vrču.

5. Uživajte u prekrasno pripremljenoj V60 kavi!


Povezani postovi

Kako napraviti kavu: turska kava
Kako napraviti kavu: turska kava
U Hrvatskoj imamo tisuće i tisuće kafića u kojima se svakodnevno i natenane ispija kava pripremljena pomoću espresso aparata. Pa ipak, espresso nije omiljeni način kavopijanja u Hrvatskoj, nego je to još uvijek tradicionalna turska kava.
Read More
Kako napraviti kavu: moka
Kako napraviti kavu: moka
Nakon turske, najpopularniji način kuhanja kave u Hrvatskoj i diljem Europe je pomoću moke. Naučite kuhati moku tako da svaki put dobijete savršenu šalicu kave.
Read More
Delikatna umjetnost filter kave
Delikatna umjetnost filter kave
Filter kava prešla je dug put od svojih skromnih početaka s pionirskim izumom filter papira Melitte Bentz. Danas ne predstavlja samo ukusan i nijansiran način uživanja u kavi, već i potencijalni doprinos duljem i zdravijem životu.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published