Kako reciklirati talog od kave

Nakon što popijete omiljenu kavu, nemojte bacati talog jer ga možete ponovno iskoristiti! Povodom Svjetskog dana recikliranja, koji se obilježava 18.3., donosimo vam nekoliko ideja kako reciklirati talog od kave.

Svjetski dan recikliranja pokrenula je 2018. godine Svjetska zaklada za recikliranje sa ciljem prepoznavanja i isticanja važnosti koju recikliranje ima u očuvanju dragocjenih neobnovljivih primarnih resursa za buduće generacije.

Kompostirajte

Talog od kave je bogat izvor dušika, što ga čini izvrsnim dodatkom kompostu. Talog od kave će pomoći razgraditi organsku tvar i stvoriti tlo bogato hranjivim tvarima koje se može koristiti za uzgoj biljaka.

Pognojite biljke

Jednostavno pospite talog oko korijena biljaka ili ga umiješajte u tlo. Važno je napomenuti da premda je talog od kave izvrstan dodatak kompostu i tlu, ne smije se koristiti u velikim količinama jer može promijeniti pH tla i učiniti ga previše kiselim da bi biljke pravilno rasle.

Otjerajte kukce

Talog od kave može se koristiti za tjeranje štetočina kao što su mravi ili puževi. Jednostavno pospite tlo oko područja gdje su prisutni štetnici. Ženke komaraca, pak, ne žele snijeti jajašca u vodu koja sadrži talog kave, pa je tako kava ujedno odličan repelent protiv komaraca.

Napravite nešto dobro za svoju kožu

Talog kave može se koristiti u kozmetičkim proizvodima kao što su piling i maske za lice. Pomažu u eksfolijaciji i čine kožu sjajnom.

Uklonite loše mirise

Stavite talog kave u malu posudu koju pohranite u hladnjak ili smočnicu da upiju sve neželjene mirise. Također ga možete "upakirati" u filter za kavu i staviti u tenisice na 48 sati, gdje će jednako učinkovito upiti neugodne mirise.


Povezani postovi

Delikatna umjetnost filter kave
Delikatna umjetnost filter kave
Filter kava prešla je dug put od svojih skromnih početaka s pionirskim izumom filter papira Melitte Bentz. Danas ne predstavlja samo ukusan i nijansiran način uživanja u kavi, već i potencijalni doprinos duljem i zdravijem životu.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published