Najbolje knjige o kavi

Nedavno su Knjižnice grada Zagreba objavile top listu najčitanijih naslova u 2020. godini i uspješnica autora Toma Hillenbranda, Kradljivac kave, nalazi se na samom vrhu liste. Odlučili smo potražiti još sličnih naslova, s kavom u glavnoj ulozi, koji će biti savršeno društvo na plaži, uz bazen, na klupici u parku ili u omiljenom kafiću.

Tom Hillenbrand, Kradljivac kave

Kako kava polako osvaja svijet, a posebno europske salone i kavane u kojima se druže intelektualci i filozofi, sve više postaje problematičan monopol koji na nju drži Tursko carstvo. Ovaj napeti avanturistički roman smješten na kraj 17. stoljeća, donosi priču o mladom Englezu koji je osmislio plan kako Turcima ukrasti ta dragocjena zrna.

Dave Eggers, Redovnik Moke 

Redovnik Moke sjajna je knjiga o povijesti kave, njezinu golemom svjetskom tržištu, ali i o ostvarenju američkog sna na neobičan način. Mladi Amerikanac, odrastao u San Franciscu, ali porijeklom iz Jemena, vraća se u svoju pradomovinu kako bi uzgajao kavu, no na putu mu stoje siromaštvo i građanski rat. Magazin Booklist o ovom je romanu rekao: "Fenomenalno napisana priča o neustrašivom i neodoljivom poduzetniku u kompliciranoj misiji, avanturistička priča s visokim udjelom kofeina."

Julijana Matanović, I na početku i na kraju bijaše kava

"Zapamtite, svijet je počeo ići k vragu onog trenutka kad smo dragim ljudima rekli da nemamo vremena s njima popiti kavu", citat je sa samog početka ove knjige koja je doživjela već brojna izdanja i koja prema mnogima predstavlja jednu od najboljih knjiga ove omiljene domaće spisateljice. Autorica kroz niz priča pripovijeda o tijeku jednoga života te njegovom povezanošću s kavom.

Ines Sabotič, Stare zagrebačke kavane i krčme

Kavane imaju svoju vlastitu povijest i posebnu ulogu u modernoj europskoj civilizaciji. Ova nas dobro istražena knjiga vraća kroz vrijeme, u doba kada su kavane bile institucije u kojima su se krajem 19. i početkom 20. stoljeća okupljali intelektualci te uz šalicu kave vodili brojne filozofske, političke i društvene rasprave.


Povezani postovi

Kavantura u Noći knjige 2023.
Kavantura u Noći knjige 2023.
U ovogodišnjoj Noći knjige organiziramo zanimljivu tribinu za sve kojima fenomen umjetne inteligencije golica maštu.
Read More
Kako se uspješno boriti protiv proljetnog umora
Kako se uspješno boriti protiv proljetnog umora
Proljetni umor vrlo je česta pojava na prijelazu iz zime u proljeće, a manifestira se kao premorenost, usporenost i nemotiviranost. Donosimo nekoliko ideja kako se boriti protiv proljetnog umora.
Read More
Naša najbolja kava do sada: Kenija Kagumo AA Microlot
Naša najbolja kava do sada: Kenija Kagumo AA Microlot
Po prvi put u našoj ponudi imamo tzv. microlot kavu (kavu uzgojenu na mikroparceli). Microlotovi su posebni nasadi kave, odabrani zbog svoje visoke kvalitete i jedinstvenog profila okusa. 
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published