Najbolje knjige o kavi

Nedavno su Knjižnice grada Zagreba objavile top listu najčitanijih naslova u 2020. godini i uspješnica autora Toma Hillenbranda, Kradljivac kave, nalazi se na samom vrhu liste. Odlučili smo potražiti još sličnih naslova, s kavom u glavnoj ulozi, koji će biti savršeno društvo na plaži, uz bazen, na klupici u parku ili u omiljenom kafiću.

Tom Hillenbrand, Kradljivac kave

Kako kava polako osvaja svijet, a posebno europske salone i kavane u kojima se druže intelektualci i filozofi, sve više postaje problematičan monopol koji na nju drži Tursko carstvo. Ovaj napeti avanturistički roman smješten na kraj 17. stoljeća, donosi priču o mladom Englezu koji je osmislio plan kako Turcima ukrasti ta dragocjena zrna.

Dave Eggers, Redovnik Moke 

Redovnik Moke sjajna je knjiga o povijesti kave, njezinu golemom svjetskom tržištu, ali i o ostvarenju američkog sna na neobičan način. Mladi Amerikanac, odrastao u San Franciscu, ali porijeklom iz Jemena, vraća se u svoju pradomovinu kako bi uzgajao kavu, no na putu mu stoje siromaštvo i građanski rat. Magazin Booklist o ovom je romanu rekao: "Fenomenalno napisana priča o neustrašivom i neodoljivom poduzetniku u kompliciranoj misiji, avanturistička priča s visokim udjelom kofeina."

Julijana Matanović, I na početku i na kraju bijaše kava

"Zapamtite, svijet je počeo ići k vragu onog trenutka kad smo dragim ljudima rekli da nemamo vremena s njima popiti kavu", citat je sa samog početka ove knjige koja je doživjela već brojna izdanja i koja prema mnogima predstavlja jednu od najboljih knjiga ove omiljene domaće spisateljice. Autorica kroz niz priča pripovijeda o tijeku jednoga života te njegovom povezanošću s kavom.

Ines Sabotič, Stare zagrebačke kavane i krčme

Kavane imaju svoju vlastitu povijest i posebnu ulogu u modernoj europskoj civilizaciji. Ova nas dobro istražena knjiga vraća kroz vrijeme, u doba kada su kavane bile institucije u kojima su se krajem 19. i početkom 20. stoljeća okupljali intelektualci te uz šalicu kave vodili brojne filozofske, političke i društvene rasprave.


Povezani postovi

Kako postići savršenu hygge atmosferu
Kako postići savršenu hygge atmosferu
Toplina doma ili okruženja u kojem se nalazite i udobni kutak u koji se možete smjestiti s omiljenom šalicom kave i knjigom, nalaze se u samoj srži hyggea.
Read More
Naše kave: Peru CEMCAVIR Villa Rica
Naše kave: Peru CEMCAVIR Villa Rica
Naša najnovija kava koja dolazi iz Perua je specijalitetna kava zadruge CEMCAVIR, koja je posebna po tome što njene članove čine isključivo žene te je ujedno prva ženska zadruga te vrste u regiji.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published