Naša najbolja kava do sada: Kenija Kagumo AA Microlot

Po prvi put u našoj ponudi imamo tzv. microlot kavu (kavu uzgojenu na mikroparceli). Microlotovi su posebni nasadi kave, odabrani zbog svoje visoke kvalitete i jedinstvenog profila okusa.

Takve su kave ekskluzivne zelene kave koje uzgajivači proizvode uz izuzetno puno truda i s velikom brigom. CIjena kave iz Kenije je samim time skuplja od standardne, te je dostupna samo ograničena količina.

Kava iz Kenije - proizvod s pedigreom

​Povijest proizvodnje kave u Keniji seže u kasno 19. stoljeće kada su kavu prvi predstavili francuski misionari. Prva stabla kave posađena su u brdima oko Nairobija, a do početka 20. stoljeća kava je postala glavni usjev za prodaju u Keniji te se uzgaja u mnogim dijelovima zemlje.

Kenija

Danas je Kenija poznata po proizvodnji visokokvalitetne arabike, koja se uzgaja prvenstveno u gorju oko planine Kenya i planine Aberdare. Kava je poznata po svojoj izraženoj kiselosti, punom tijelu i kompleksnom profilu okusa, a visoko je cijenjena od strane poznavatelja kave diljem svijeta.

Kenija Kagumo AA microlot

U okrugu Kirinyaga nalazi se tvornica Kagumo kojom upravlja Mutira Farmer Cooperative Society. Oni su krovna zadruga koja nadzire nekoliko regionalnih tvornica kave uključujući Kagumo, Mutitu i Kiangundu među ostalima, a ima ukupno oko 4000 članova.

Kagumo AA microlot kava smatra se posebnom kavom zbog svog jedinstvenog profila okusa koji karakteriziraju izrazita kiselost i složena slatkoća. Kava se inače uzgaja na velikim nadmorskim visinama, između 1.800 i 2.000 metara nadmorske visine, što doprinosi njezinoj visokoj kvaliteti.

Kagumo AA microlot

Kagumo AA mikrolot kava često se prodaje po visokoj cijeni zbog svoje iznimne kvalitete i ograničene dostupnosti. Oznaka mikroserije znači da je kava ubrana s određenog dijela farme ili stanice za preradu i držana je odvojeno od ostalih nasada. To omogućuje jasniji profil okusa i može učiniti kavu još poželjnijom za kupce sapecijalitetne kave.

Isprani proces (washed) 

Većinu kenijske kave proizvode mali posjednici koji isporučuju tvornicama (centralnim procesnim jedinicama) koje pretežno proizvode ispranu kavu. Isprani proces u Keniji može se malo razlikovati od mjesta do mjesta, ali općenito uključuje korak namakanja koji je jedinstven za ovu rastuću zemlju.

Kenija Kagumo AA microlot

Najprije se kava bere zrela i isti se dan čisti od pulpe, zatim se normalno fermentira u spremnicima na otvorenom od betona ili cementa 24-48 sati. Zatim se temeljito opere pomoću vodenih kanala prije nego što se potopi pod vodom 12-72 sata. Zatim se rasprostre na uzdignute gredice da se zrna osuše.

Okus

Kenija Kagumo AA donosi uravnotežen i sladak okus s pikantnom voćnom kiselinom i sirupastim okusom u ustima. Mogu se osjetiti note zrele slatke kruške, smeđeg šećera, mliječne čokolade i tamne čokolade.

  • Kavu Kenija Kagumo AA  možete kupiti u našem coffee shopu na Knežiji (Horvaćanska 23A) ili putem našeg web shopa.

Povezani postovi

Delikatna umjetnost filter kave
Delikatna umjetnost filter kave
Filter kava prešla je dug put od svojih skromnih početaka s pionirskim izumom filter papira Melitte Bentz. Danas ne predstavlja samo ukusan i nijansiran način uživanja u kavi, već i potencijalni doprinos duljem i zdravijem životu.
Read More
Imamo 3 nove kave!
Imamo 3 nove kave!
Gospon Kavomir i Gospođica Kavica već redovno s vremena na vrijeme mijenjaju svoj sadržaj, a sad smo odabrali i novu bezkofeinsku specialty kavu za Prvu brzinu!
Read More
Kako se uspješno boriti protiv proljetnog umora
Kako se uspješno boriti protiv proljetnog umora
Proljetni umor vrlo je česta pojava na prijelazu iz zime u proljeće, a manifestira se kao premorenost, usporenost i nemotiviranost. Donosimo nekoliko ideja kako se boriti protiv proljetnog umora.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published