Radionice pisanja u Kavanturi

Imamo vrlo uzbudljive vijesti za sve ljubitelje pisanja! Svake srijede u srpnju održavat ćemo inspirativne radionice pisanja koje će vam pružiti priliku da razvijete svoje vještine, istražite kreativne koncepte i proširite svoje literarne horizonte.

Bez obzira jeste li početnik ili već iskusni pisac, naše će vam radionice omogućiti da ostvarite svoj puni kreativni potencijal. Naši iskusni mentori i predavači podijelit će s vama svoje bogato znanje, tehnike i savjete za uspješno pisanje. Naš cilj je potaknuti vašu maštu, poticati inovativnost i pomoći vam da razvijete vlastiti autorski glas.

Radionice su besplatne, ali je potrebna prijava jer je broj mjesta ograničen.

Raspored radionica:

  • 5.7. u 19:00
    Irena Rašeta: KAKO SE RADI RADNJA
    Koja je razlika između priče i radnje? Kakve vrste radnji postoje? Kako isplanirati i skicirati priču? Kako definirati elemente radnje? Postoji li formula za (dobru) priču? Saznajte kako od ideje stvoriti priču koja će se čitati sa zanimanjem, pamtiti i preporučivati.
    Radionicu vodi nagrađivana SF spisateljica Irena Rašeta, ujedno suvlasnica Kavanture. Prethodno spisateljsko znanje vam ne treba, samo dobra volja i olovka + papir ili računalo.
  • 12.7. u 19:00
    Srebrenka Peregrin: KOMPOZICIJSKI KOSTUR - KAKO STRUKTURIRATI PRIČU?
    Zašto vjerovati Aristotelu? Što je zajedničko narodnim pričama i RPG-ovima? Kako svesti 9 sati filma ili 1000+ stranica romana na par rečenica? Trokut i krug – omiljeni likovi plottera!
    Na radionici o strukturiranju priče radit ćemo na ogoljivanju govorenih, pisanih i inih narativa "do kosti". Proći ćemo vježbe prepoznavanja strukture te razumijevanja glavnih funkcija njezinih pojedinih dijelova. Razlučit ćemo razloge iz kojih imamo dojam da je nešto "dobra priča", pa po želji zapisati vlastite sažetke budućih priča ili onih u nastajanju.
    Radionica traje oko 3h, a za nju je potrebno ponijeti samo omiljeni način bilježenja teksta.
    Srebrenka Peregrin pripovjedačica je, spisateljica i prevoditeljica sa zagrebačkom adresom. Ima niz objavljenih priča na engleskom i hrvatskom jeziku, suautorica je tri zbirke bajki te ponosna stvoriteljica "Frine". Za neka od tih djela dobila je i nagrade. Voli voditi radionice na kojima sudionici imaju više posla od nje.
  • 19.7. u 19:00
    Mirko Karas: ŠTEFICA PROTAGONIST U RALJAMA RADNJE
    Protagonisti žive u priči, a ponekad i umiru, od njenog početka pa do samog kraja. Ono što im se događa priču čini legendarnom, a puno češće nečitljivom.
    Na ovoj radionici ćemo se pozabaviti radnjom priče, njenim uzrocima i posljedicama po likove, te napraviti par stilskih vježbi koje će budućoj priči dati šansu da se zabilježi u legende.
    Ili barem šansu da ne bude loš primjer.
    Mirko Karas je urednik sferakonske zbirke i fanzina Parsek. Serijski je čitač, a kad piše, ne objavljuje lako. Dobitnik je nagrade SFERA u kategoriji priče.
  • 26.7. u 19:00
    Vedran Mavrović: TAJNI ŽIVOT STVARI ILITI PERSPEKTIVA
    Jeste li se ikada pitali kako dišu stvari? Ako jeste, a i ako niste, dođite u Kavanturu na spisateljsku radionicu "Tajni život stvari iliti Perspektiva"!
    Radionicu vodi nagrađivani SF pisac Vedran Mavrović, a na njoj saznajte što se dogodi kada frižider, čija je životna svrha rashlađivanje namirnica, dobije gripu; kako izgleda vožnja bespilotnim taksijem koji je odlučio voziti kamo (i kuda) on želi, a ne gdje mušterije traže, te o čemu razgovaraju putnički vlak i kolodvorski sat ljenjivac koji vječito kasni?
    Prethodno spisateljsko znanje vam ne treba, samo dobra volja i olovka + papir ili računalo. Naučit ćete promatrati svijet kroz drukčiju perspektivu (POV), istražiti važnost prve rečenice, kao i uhvatiti se u koštac sa životnim izazovima kao što su prehlada, krivi smjer ili kašnjenje na posao/školu, te kako to sve primijeniti u svom pisanju.

Radujemo se što ćemo zajedno istraživati čaroliju pisanja tijekom srpnja. Vidimo se i pišemo zajedno!


Povezani postovi

Kavantura u Noći knjige 2023.
Kavantura u Noći knjige 2023.
U ovogodišnjoj Noći knjige organiziramo zanimljivu tribinu za sve kojima fenomen umjetne inteligencije golica maštu.
Read More
Kako se uspješno boriti protiv proljetnog umora
Kako se uspješno boriti protiv proljetnog umora
Proljetni umor vrlo je česta pojava na prijelazu iz zime u proljeće, a manifestira se kao premorenost, usporenost i nemotiviranost. Donosimo nekoliko ideja kako se boriti protiv proljetnog umora.
Read More
Kako jednostavno spakirati sve što nam treba za godišnji
Kako jednostavno spakirati sve što nam treba za godišnji
Nitko ne želi da dugo iščekivani odlazak na more bude popraćen stresom, ali planiranje i priprema za godišnji neminovno povlače za sobom neke nervoze. Stoga donosimo nekoliko savjeta kako se lakše i opuštenije pripremiti za put.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published