Kako se uspješno boriti protiv proljetnog umora

Proljetni umor vrlo je česta pojava na prijelazu iz zime u proljeće, a manifestira se kao premorenost, usporenost i nemotiviranost. Donosimo nekoliko ideja kako se boriti protiv proljetnog umora.

Jedan od glavnih uzroka proljetnog umora je promjena dnevnog svjetla. Tijekom zimskih mjeseci dani su kraći, a dnevnog svjetla ima manje. Kako proljeće stiže i sunca ima sve više, može doći do poremećaja našeg unutarnjeg sata te pojave osjećaj umora i letargije.

Drugi faktor koji može pridonijeti proljetnom umoru su sezonske alergije. S proljetnim zatopljenjem, drveće i biljke počinju cvjetati te se koncentracija peludi povećava. Alergijske reakcije na pelud mogu uzrokovati simptome poput umora, koji se mogu pogoršati izlaganjem alergenima.

Naposljetku, promjene u životnom stilu, poput prehrane, tjelovježbe i obrazaca spavanja, također mogu pridonijeti proljetnoj letargiji. Primjerice, tijekom zimskih mjeseci ljudi su skloniji pojačanom konzumiranju slatke hrane i pića, što dovodi do energetskih padova i umora. Osim toga, hladno vrijeme može otežati redovito vježbanje, što dovodi do smanjenja razine energije. Konačno, poremećaji u obrascima spavanja, kao što je ljetno računanje vremena, također mogu pridonijeti osjećaju umora i letargije.

Kako se, dakle, možemo boriti protiv proljetnog umora?

  • Dobro se naspavajte. Adekvatan san neophodan je za fizičko i mentalno zdravlje. Saznajte kako se kvalitetnije naspavati.
  • Redovito vježbajte. Vježbanje je izvrstan način za podizanje razine energije i smanjenje umora. Ciljajte na najmanje 30 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta, poput brzog hodanja, trčanja ili vožnje bicikla, većinu dana u tjednu.
  • Upijte sunčevu svjetlost. Izlaganje sunčevoj svjetlosti pridonosi reguliranju unutarnjeg sata te podizanju raspoloženja i razine energije. Svaki dan provedite neko vrijeme vani, osobito ujutro.
  • Budite hidrirani. Ispijanje dovoljnih količina vode pomaže da tijelo i um budu osvježeni i puni energije.
  • Hranite se zdravo. Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima pomaže u osiguravanju hranjivih tvari potrebnih za optimalno zdravlje i razinu energije.
  • Vježbajte tehnike za smanjenje stresa. Stres može pridonijeti umoru. Vježbanje tehnika opuštanja poput joge, meditacije ili dubokog disanja može pomoći u smanjenju stresa i povećati razinu energije.
  • Održavajte redovitu rutinu. Održavanje redovite rutine, uključujući spavanje, obroke i tjelovježbu, može pomoći u regulaciji unutarnjeg sata i smanjiti umor.
  • Popijte kavu. Kava svakako može privremeno podići razinu energije i budnosti, što može pomoći u borbi protiv osjećaja umora. Kofein poboljšava kognitivne funkcije, ubrzava otkucaje srca i privremeno podiže raspoloženje i razinu energije.

Povezani postovi

Imamo 3 nove kave!
Imamo 3 nove kave!
Gospon Kavomir i Gospođica Kavica već redovno s vremena na vrijeme mijenjaju svoj sadržaj, a sad smo odabrali i novu bezkofeinsku specialty kavu za Prvu brzinu!
Read More
Radionice pisanja u Kavanturi
Radionice pisanja u Kavanturi
Imamo vrlo uzbudljive vijesti za sve ljubitelje pisanja! Svake srijede u srpnju održavat ćemo inspirativne radionice pisanja koje će vam pružiti priliku da razvijete svoje vještine, istražite kreativne koncepte i proširite svoje literarne horizonte.
Read More
Naša najbolja kava do sada: Kenija Kagumo AA Microlot
Naša najbolja kava do sada: Kenija Kagumo AA Microlot
Po prvi put u našoj ponudi imamo tzv. microlot kavu (kavu uzgojenu na mikroparceli). Microlotovi su posebni nasadi kave, odabrani zbog svoje visoke kvalitete i jedinstvenog profila okusa. 
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published