Naše kave: Peru CEMCAVIR Villa Rica

Kod nas su se u Kavanturi vrlo uspješno pokazale kave iz Perua, koje gosti rado naručuju i isprobavaju. Naša najnovija kava koja dolazi iz te južnoameričke zemlje je specijalitetna kava zadruge CEMCAVIR (Cooperative Ecológica de Mujeres Cafeteleras Villa Rica), koja je posebna po tome što njene članove čine isključivo žene te je ujedno prva ženska zadruga te vrste u regiji. Zadruga CEMCAVIR je osnovana kako bi se postigla poštena cijena za proizvodnju kave i kako bi se poboljšala kvaliteta života članova i obitelji proizvođačica kave. Za proizvodnju kave u zadruzi trenutno se brine 28 članica.

CEMCAVIR

Farme kava koje su u zadruzi nalaze se u rezervatu Oxapampa Asháninka Yánesha u okrugu Villa Rica, u sjeveroistočnom dijelu Perua. Sve se farme nalaze na nadmorskim visinama između 1500 i 1900 metara. Prosječna godišnja temperatura u regiji iznosi 17.7 stupnjeva, dok prosječna vlažnost iznosi 89%.

Peru

Kave se uzgajaju isključivo ekološkom gnojidbom bez korištenja pesticida. Kako bi se spriječilo krčenje šuma zbog sadnje kave, kava se uzgaja na održiv način u poljoprivredno-šumarskim sustavima (u hladu drveća), što doprinosi ublažavanju pritiska na šume i zaštićena prirodna područja. Kava zadruge CEMCAVIR koju mi koristimo u Kavanturi, ima snažno tijelo, srednju kiselost, srednju slatkoću i okuse čokolade.

PERU CEMCAVIR VILLA RICA

Peru je po najnovijim statistikama 11. najveći svjetski proizvođač kave. Sredinom 18. stoljeća kava je došla u Peru preko Ekvadora, a počeli su je izvoziti krajem 19. stoljeća. Tek će tijekom 20. stoljeća doći do značajnijeg razvoja proizvodnje kave u Peruu.

Peru

Danas mali farmeri čine većinu proizvođača kave Perua. Veliki broj ih je učlanjen u zadruge, koje im pomažu da lakše plasiraju svoje proizvode, da dobiju bolju cijenu i da naprave kvalitetniji proizvod. Veliki broj farmera uzgaja kavu na tradicionalan način u hladu drveća, čime se postiže kvaliteta kave za kojom žude kavopije diljem svijeta.

Kavu zadruge CEMCAVIR možete kupiti u našem coffee shopu na Knežiji ili putem našeg web shopa.

NAPOMENA: Kako s vremena na vrijeme mijenjamo kavu koja je u ponudi, ova kava više nije dostupna.


Povezani postovi

Tko je Maida, autorica etikete za našu novu kavu Kavasutra?
Tko je Maida, autorica etikete za našu novu kavu Kavasutra?
Željeli smo vam predstaviti svestranu Maidu Srabović, autoricu ilustracije na etiketi za novu kavu Kavasutra, pa smo joj postavili par pitanja.
Read More
Naše kave: Kolumbija Nariño Excelso
Naše kave: Kolumbija Nariño Excelso
Kolumbija Nariño Excelso je kava iz održivog, ekološkog i društveno odgovornog uzgoja, koja se ističe okusima naranče, citrusa i jasmina.
Read More
Kako jednostavno spakirati sve što nam treba za godišnji
Kako jednostavno spakirati sve što nam treba za godišnji
Nitko ne želi da dugo iščekivani odlazak na more bude popraćen stresom, ali planiranje i priprema za godišnji neminovno povlače za sobom neke nervoze. Stoga donosimo nekoliko savjeta kako se lakše i opuštenije pripremiti za put.
Read More

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published